eTwinning

 

Podsumowanie projektu:

 



Potrawy z ziemniaków – przepisy przygotowane przez młodzież w projekcie eTwinning:

 

 



Dnia 9.10.2017 r. ogłoszony został nabór do projektu eTwinning, który realizowany będzie w naszej szkole od X. 2017 do IV.2018, we współpracy ze szkołami z Polski, Turcji, Estonii, Francji i Chorwacji.

Tytuł projektu: „One potato, twopotatoes”

Celem  projektu jest przygotowanie  potraw z ziemniaka, przygotowanie filmów instruktarzowych i przepisów – oczywiście w języku angielskim – poszerzenie znajomości tego języka, podzielenie się przepisami z innymi osobami w projekcie,  poznanie nowych kultur i tradycji, nowych kolegów i koleżanek z innych krajów, możliwość komunikowania się w języku angielskim , wymiany doświadczeń kulinarnych oraz rozwijania umiejętności posługiwania się nowymi narzędziami TIK.

W projekcie weźmie udział 6 uczniów naszej szkoły, 4 osoby z klasy II Technikum Żywienia i 2 osoby z klasy II Technikum Architektury Krajobrazu.

Uczestnicy projektu to:

  1. Dorota Gwóźdź
  2. Weronika Możdżeń
  3. Beata Wójcik
  4. Dominik Godala
  5. Natalia Łęgocka
  6. Natalia Górecka

Koordynatorem projektu jest pani Agnieszka Jaroniek – nauczycielka języka angielskiego w naszej szkole, a osobą, która zna się rzeczy od strony gotowania i służy pomocą przy realizacji projektu jest Pani Anna Kujawa – nauczycielka przedmiotów zawodowych – żywieniowych.

 

O projekcie

A project for secondary vocational schools where students have to communicate to learn and present different dishes made of potatoes. The outcome will be creating a booklet and videos of preparing 3-5 dishes per school where the main ingredient is potato.

CELE

– engaging in international collaboration;

– improving language (English) skills;

– teaching students team work and responsibility involved in it;

– improving the students’ social skills;

– using different ICT tools;

– learning about culinary traditions of partner countries;

– exercising food preparing skills.

POSTĘP DZIAŁAŃ

– October – registering the project, inviting students in our school to the project, forming groups if many, waiting for other schools to join.

– November – ice-breaking activities (showing the school, etc.), time for students to come up with ideas of 3-5 potato dishes.

– December, January, February – students prepare the dishes- make videos, recipie posters, making other schools recipies, feedback.

– March, April – putting material together, making e-magazine/booklet with recipies, sharing, making other schools recipies and presentation for the school.

– May – evaluation, closing the project, self-evaluation.

SPODZIEWANE REZULTATY

Material:

– instruction video of prepring the dish;

– an e-booklet with recipies in Twinspace;

– a souvenir booklet for partners;

– a presentation of the project for the own school.

Students:

– learn the principles and value of team work;

– learn about culinary traditions of partner countries;

– improve their language skills;

– improve ITC skills.

Teachers:

– learn to participate in their first eTwinning project;

– improve ITC skills and learn new ITC tools.

 

Grupa projektowa podjęła już pierwsze działania – uczniowie są na etapie przygotowania filmu o sobie, swoich zainteresowaniach, wolnym czasie, planach na przyszłość, celem przedstawienia się pozostałym członkom projektu.

Wybraliśmy już potrawy jakie będziemy przygotowywać, gotować wg przepisów, nakręcać filmy – jak powstają te potrawy, dzielić się naszymi przepisami z rówieśnikami z innych krajów, którzy są razem z nami w projekcie.

Będą to:

  1. Placki ziemniaczane
  2. Kopytka
  3. Prażoki
  4. Kluski szare lub kluski śląskie
  5. Sałatka ziemniaczana lub knedle ze śliwkami

Mamy nadzieję na owocną współpracę ze wszystkimi uczestnikami projektu i mamy nadzieję, że w maju/czerwcu – już po zakończeniu projektu będziemy mogli podzielić się z wszystkimi uczniami i pracownikami naszej szkoły naszymi wrażeniami, doświadczeniami, zdobytymi umiejętnościami podczas podsumowania projektu i ugotować dla Was coś nowego z przepisów naszych nowych kolegów i koleżanek.

eTwinning11

0002                                                 0001