Podsumowanie projektu:
Potrawy z ziemniaków – przepisy przygotowane przez młodzież w projekcie eTwinning:
Dnia 9.10.2017 r. ogłoszony został nabór do projektu eTwinning, który realizowany będzie w naszej szkole od X. 2017 do IV.2018, we współpracy ze szkołami z Polski, Turcji, Estonii, Francji i Chorwacji.
Tytuł projektu: „One potato, twopotatoes”
Celem projektu jest przygotowanie potraw z ziemniaka, przygotowanie filmów instruktarzowych i przepisów – oczywiście w języku angielskim – poszerzenie znajomości tego języka, podzielenie się przepisami z innymi osobami w projekcie, poznanie nowych kultur i tradycji, nowych kolegów i koleżanek z innych krajów, możliwość komunikowania się w języku angielskim , wymiany doświadczeń kulinarnych oraz rozwijania umiejętności posługiwania się nowymi narzędziami TIK.
W projekcie weźmie udział 6 uczniów naszej szkoły, 4 osoby z klasy II Technikum Żywienia i 2 osoby z klasy II Technikum Architektury Krajobrazu.
Uczestnicy projektu to:
- Dorota Gwóźdź
- Weronika Możdżeń
- Beata Wójcik
- Dominik Godala
- Natalia Łęgocka
- Natalia Górecka
Koordynatorem projektu jest pani Agnieszka Jaroniek – nauczycielka języka angielskiego w naszej szkole, a osobą, która zna się rzeczy od strony gotowania i służy pomocą przy realizacji projektu jest Pani Anna Kujawa – nauczycielka przedmiotów zawodowych – żywieniowych.
O projekcie
A project for secondary vocational schools where students have to communicate to learn and present different dishes made of potatoes. The outcome will be creating a booklet and videos of preparing 3-5 dishes per school where the main ingredient is potato.
CELE
– engaging in international collaboration;
– improving language (English) skills;
– teaching students team work and responsibility involved in it;
– improving the students’ social skills;
– using different ICT tools;
– learning about culinary traditions of partner countries;
– exercising food preparing skills.
POSTĘP DZIAŁAŃ
– October – registering the project, inviting students in our school to the project, forming groups if many, waiting for other schools to join.
– November – ice-breaking activities (showing the school, etc.), time for students to come up with ideas of 3-5 potato dishes.
– December, January, February – students prepare the dishes- make videos, recipie posters, making other schools recipies, feedback.
– March, April – putting material together, making e-magazine/booklet with recipies, sharing, making other schools recipies and presentation for the school.
– May – evaluation, closing the project, self-evaluation.
SPODZIEWANE REZULTATY
Material:
– instruction video of prepring the dish;
– an e-booklet with recipies in Twinspace;
– a souvenir booklet for partners;
– a presentation of the project for the own school.
Students:
– learn the principles and value of team work;
– learn about culinary traditions of partner countries;
– improve their language skills;
– improve ITC skills.
Teachers:
– learn to participate in their first eTwinning project;
– improve ITC skills and learn new ITC tools.
Grupa projektowa podjęła już pierwsze działania – uczniowie są na etapie przygotowania filmu o sobie, swoich zainteresowaniach, wolnym czasie, planach na przyszłość, celem przedstawienia się pozostałym członkom projektu.
Wybraliśmy już potrawy jakie będziemy przygotowywać, gotować wg przepisów, nakręcać filmy – jak powstają te potrawy, dzielić się naszymi przepisami z rówieśnikami z innych krajów, którzy są razem z nami w projekcie.
Będą to:
- Placki ziemniaczane
- Kopytka
- Prażoki
- Kluski szare lub kluski śląskie
- Sałatka ziemniaczana lub knedle ze śliwkami
Mamy nadzieję na owocną współpracę ze wszystkimi uczestnikami projektu i mamy nadzieję, że w maju/czerwcu – już po zakończeniu projektu będziemy mogli podzielić się z wszystkimi uczniami i pracownikami naszej szkoły naszymi wrażeniami, doświadczeniami, zdobytymi umiejętnościami podczas podsumowania projektu i ugotować dla Was coś nowego z przepisów naszych nowych kolegów i koleżanek.